Підбір обладнання для їдалень різного призначення
В першу чергу, обладнання для їдалень ділиться на три категорії:
- кухонна;
- для лінії роздачі;
- для обіднього залу.
Якщо вибір меблів в зал - це питання здебільшого естетичний і тільки сама розстановка столів і стільців вимагає особливої ретельності і розуміння ергономіки, то з іншим складніше. Устаткування для кухонь їдалень - це особлива категорія товарів, вибір яких визначає чи не весь подальший успіх закладу.
Крім іншого, не варто забувати про таку важливу складову ергономіки, як площа приміщення. При підборі обладнання для будь-якої з частин їдальнею варто враховувати наскільки велике виділене місце, щоб при повному оснащенні завжди залишався простір для переміщення і розміщення людей.
Наприклад, площа обіднього залу повинна становити не менше п'ятдесяти квадратних метрів. Якщо вона буде менше, в їдальні в годину пік завжди буде величезна стовпотворіння, що знизить її конкурентоспроможність. Лінія роздачі і її обладнання також повинно відповідати кількості людей, на яку розрахована їдальня. Можливо, знадобитися два або навіть три розрахункових пункту.
Кухонне обладнання для їдальні: нюанси вибору
- мийки - автоматичні або звичайні, але більшого обсягу, ніж побутові варіанти;
- шафи-печі для варіння, смаження і запікання;
- електричні або газові плити;
- спеціалізовані пристосування для нарізки, терки, чищення та іншої обробки продуктів харчування;
- великі холодильники, а при необхідності - холодильні та морозильні приміщення (необхідні при великих обсягах виробництва);
- робочі поверхні - столи для роботи з різними видами продуктів, які будуть відрізнятися особливо високу зносостійкість;
- крім іншого: шафи для зберігання продуктів, різне начиння - посуд, кухонні прилади, рушники, обробні дошки та інше.
Всі елементи кухонного обладнання для їдалень повинні бути виконані з високоякісного матеріалу. З огляду на підвищене навантаження на все обладнання для кухні в закладі харчування, воно повинно мати також високий рівень зносостійкості. Завдяки виготовленню з міцного і нержавіючого сплаву, хороше обладнання для кухонь столових здатне прослужити не один десяток років. Але це не позбавляє від необхідності щороку перевіряти якість і рівень зносу всіх робочих інструментів, апаратів і поверхонь. Подібна обережність обов'язкове навіть при стовідсотковій упевненості в тому, що обладнання повністю справно.
Лінія роздачі: обладнання для їдальні в зоні обслуговування
Лінія роздачі безпосередньо впливає на те, в якому темпі буде працювати заклад громадського харчування. Якщо правильно підібрати її довжину і кількість розрахункових пунктів, можна і зовсім уникнути стовпотворіння і довгих черг. Для цього слід ретельно підійти до питання використання площі. Кухня і її робочі поверхні, лінія роздачі і кількість столів і стільців - все обладнання для їдалень має бути максимально чітко вивірене і пропорційно відносно один одного.
Лінія роздачі в звичайному закладі харчування складається з трьох частин:
- Нейтральна: каса, полки зі столовими приборами, підносами, стравами, які можуть тривалий час перебувати при кімнатній температурі повітря. Головне і, по суті, єдина вимога до обладнання цієї групи - це його стерильність. Але також важливо стежити за зручністю використання всіх її частин, наприклад, ширина виносної стрічки не повинна бути вже, ніж піднос.
- Теплове обладнання для обслуговування в їдальнях. Це, в основному, мікрохвильові печі для підігріву вже готових перших і других страв, розташованих на вітрині. До цієї ж групи належать різні марміти - овальні або прямокутні ємності для зберігання гарячої їжі з товстими стінками і кришкою. Вони можуть мати свій підігрів - зазвичай, електричний. До вибору технологічного обладнання для лінії роздачі потрібно поставитися серйозно. Важливо, щоб воно витримувало постійне навантаження при великому напливі клієнтів, яка буває, наприклад. в школі або на підприємстві під час обіду.
- Холодна - холодильне обладнання для їдалень. В їх число входять холодильники для десертів, холодильники з основними стравами і шафи-холодильники для напоїв. Кращим рішенням для перших вважаються круглі і вертикально розташовані вітрини.
Устаткування для обіднього залу в їдальні
Правильне інтер'єрне рішення в їдальні - це половина всього успіху. Тому так важливо підібрати підходяще оздоблення приміщення і меблі для обіднього залу. Найкраще вибирати столи і стільці з міцного металевого каркаса, який зовні обшитий приємним на вигляд пластиком. Але зовнішнє облицювання також повинна мати хорошу зносостійкість, так як просте відсутність маленьких подряпин на меблях складе хороше враження у клієнтів. Обладнання для їдалень, особливо шкільних, на великих промислових і інших підприємствах піддається великому навантаженні, яку завжди варто враховувати при їх покупці.Вигідні пропозиції по обладнанню для столових в асортименті